Myyrmäen asukkaat kertovat: ”Täällä on kaikki, mitä tarvitsemme”

05.04.2022

Uudistuva Vantaan Myyrmäki tarjoaa mahdollisuuden urbaanille ja yhteisölliselle elämälle. Syksyllä 2022 valmistuneen Myyrin Terra -asuinrakennuksesta uuden kodin ostaneet Margareta ja Risto ovat viihtyneet alueella jo usean vuosikymmenen ajan.

 

Yhteisöllinen ja moderni kaupunkikeskus, jossa kaikki on lähellä.

 

Näillä sanoilla Myyrmäen keskustaa kuvailee Margareta Rasku, joka on asunut seudulla 1940-luvulta asti. Myrtsissä modernin kaupunkiasumisen edut yhdistyvät vehreään luonnonläheisyyteen ainutlaatuisella tavalla.

 

Parasta on, että alue tarjoaa palveluita elokuvateatterista ravintoloihin.

 

”Myyrmäki on vuosikymmenien mittaan kehittynyt yhä kaupunkimaisemmaksi ja viihtyisämmäksi. Sijainti on loistava, sillä junalla pääsemme vartissa Helsingin keskustaan ja lentokentälle. Autoa käytämme vain harvoin”, Margareta kertoo.

 

Myyrmäessä kuusikymmentä vuotta asunut Risto-puoliso on vuosien mittaan nauttinut erityisesti alueen urheilumahdollisuuksista.

 

”Myyrmäestä löytyy nykyään esimerkiksi urheilupuisto, jalkapallohalli, yleisurheilukenttä, kaksi jäähallia, uimahalli ja skeittipuisto. Käsipalloharrastuksellemme alue on tarjonnut loistavat harjoittelupuitteet, joista myös lähellä asuvat lapsenlapsemme nykyään nauttivat”, hän kertoo.

Raskut ostivat vuosi sitten uuden, 80-neliöisen kodin Myyrmäen keskustan paraatipaikalle juna-aseman viereen nousevasta Asunto Oy Vantaan Myyrin Terrasta.

 

Se on moderni, kahdeksankerroksinen asuinkerrostalo, jonka asuntojen koot vaihtelevat 23,5 neliömetrin yksiöistä tilaviin 82-neliöisiin koteihin. Uuden asunnon sijainti ei voisi olla parempi: vierestä löytyvät niin ruokakauppa, kahviloita kuin kirjastokin.

 

Kuudennen kerroksen asunnon helmi on seitsemän metriä leveä parveke.

 

”Aurinko paistaa parvekkeelle koko iltapäivän. Monipuolisessa asuinrakennuksessa on hissi, kerhotila, pihakannen alla sijaitseva pysäköintihalli, pesula ja kuivaushuone sekä

kahden saunan saunaosasto. Lisäksi asunnossamme on oma sauna”, Margareta sanoo.

 

Asukkaiden toiveet on huomioitu hankkeessa poikkeuksellisen hyvin.

 

”Yhdessä Hartelan kanssa suunnitelluista yksityiskohdista on tulossa täysin toiveidemme mukaiset. Asuntoon luodaan avara ja valoisa tunnelma vaaleilla pintamateriaaleilla ja pelkistetyllä sisustuksella. Emme malta odottaa, että pääsemme ensi syksynä muuttamaan.”

 

Ominaispiirteinä korkeatasoinen arkkitehtuuri ja vehreä asuinympäristö

 

Myyrmäen keskustaan rakentuu tulevaisuudessa arviolta 600 uutta asuntoa.

 

Myyrin Terran lisäksi yksi keskustakorttelin maamerkeistä tulee olemaan Ruukkutorin laidalle nouseva, 12-kerroksinen Asunto Oy Vantaan Myyrin Tähti, jonka asuntojen arvioitu valmistumisajankohta on syksy 2023. 16-kerroksinen Myyrin Torni puolestaan valmistuu vuonna 2024 ja tarjoaa  ylimmistä kerroksistaan jopa 20 kilometrin näkymän horisonttiin.

 

Aluearkkitehti Timo Kallaluoto ennakoi, että 17 500 asukkaan alueen asukasluku tulee uudisrakentamisen myötä kasvamaan voimakkaasti.

 

Vantaan kaupungin tavoitteena on kehittää Myyrmäestä vehreä, viihtyisä ja elinvoimainen kasvuympäristö, joka tarjoaa runsaasti palveluja ja kohtaamispaikkoja. Alueelle on suunnitteilla paljon uusia kivijalkaliiketiloja, jotka palvelevat myös lähialueiden asukkaita.

 

Kallaluodon mukaan esimerkiksi Liesitori muutetaan vehreäksi kohtaamispaikaksi.

 

”Myös Myyrmäenraitin varrelle muodostuu uusi aukio, Ruukkutori. Sinne suunnitellaan kahviloita, terasseja ja muita kivijalkaliikkeitä. Torille nousee myös kuvanveistäjä Tommi Toijan veistos. Silokallio säilytetään näyttävänä luonnonelementtinä, ja Paalukylänpuistoon suunnitellaan oleskeluun houkuttelevia rakenteita, avointa nurmea sekä kukkivaa puustoa”, hän kertoo.

 

Myyrmäen kortteleissa kuplii värikäs katutaidekulttuuri ja aktiivinen asukastoiminta. Kallaluodon mukaan Myyrmäkeen suunnitellaan muun muassa uutta kaupungin kulttuuritaloa, ja lisäksi alueella toimii esimerkiksi kulttuurikeskus, tanssi- ja musiikkiopistot, nuorten taidekeskus, musiikkilukio ja ammattikorkeakoulu.

 

”Taide ja kulttuuri ovat tärkeä osa rouhean Myyrmäen viehätysvoimaa.”

 

Vihertehokkuus apuna ilmastonmuutokseen sopeutumisessa

 

Kallaluodon mukaan julkiset viheralueet, rakennusten viherkatot ja katukuvan kasvillisuus ovat keskeinen osa Myyrmäen alueelle laadittua julkisen ulkotilan yleissuunnitelmaa.

 

Kaikissa uusissa asuinkortteleissa edellytetäänkin vihertehokkuutta ja -kattoja.

 

”Tonttien vihertehokkuutta edistämällä voidaan parantaa alueen edellytyksiä sopeutua ilmastonmuutokseen. Monien rakennusten tonteille ja kattopihoille luodaan vehreyttä esimerkiksi pienpuita, köynnöksiä ja perennoja istuttamalla”, hän luettelee.

 

Myyrmäki on joukkoliikenteen solmukohta ja tarkoituksena on, että yhä useampi matka tehtäisiin joukkoliikenteellä, polkupyörällä tai kävellen.

 

”Esimerkiksi päästöttömällä ja hiljaisella sähköbussilla ajettava reitti Eirasta Myyrmäkeen on jo avattu, ja syksystä 2022 alkaen alueelle kulkee yhteensä kuusi runkobussilinjaa. Alustavien suunnitelmien mukaan Myyrmäkeen voisi rakentua tulevina vuosikymmeninä myös raitiovaunuverkosto”, Kallaluoto sanoo.

 

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.