Ilmalan Asema -toimistotilat

Omaleimainen ja yhteisöllisyyttä korostava toimistomaailma

 

Arkkitehti Tom Cederqvist paljastaa Helsingin uuden maamerkin, Ilmalan aseman -toimistorakennuksen, kiinnostavimmat yksityiskohdat

1. Käyttäjien ehdoilla suunniteltu

"Lähtökohtanamme oli yksinkertaisesti tehdä Helsingin sykähdyttävin ja puhuttelevin toimistorakennus. Mutta luonnollisesti olemme miettineet paljon myös käyttäjien tarpeita ja erityisesti rakennuksen kokonaistoimivuutta.

Punaisena lankana suunnittelutyössämme on ollut tilojen muunneltavuus. Niitä voidaan kätevästi muokata eri käyttötarpeisiin, kuten lisätä tai vähentää avotilaa sekä luoda monitilaympäristöä, kuten tilapäisiä työpisteitä tai neuvottelutiloja. Lause ”muoto seuraa toimintaa” kuvastaa tekemistämme hyvin.

Talon sisustusarkkitehtitoimisto Gullsten-Inkinen on kartoittanut loppukäyttäjien tarpeita syvällisesti. He tutkivat esimerkiksi organisaatioiden tarpeita hyvin yksityiskohtaisella tasolla.

Monikäyttöisyys on tänä päivänä vahvasti pinnalla, kun organisaatioiden koko voi muuttua hyvinkin lyhyessä ajassa."

2. Amfiteatterista avautuvat urbaanit näkymät

"Olemme suunnitelleet Ilmalan Asemaan monta mielenkiintoista yksityiskohtaa, mutta yksi niistä nousee omissa silmissäni ylitse muiden: neljän kerroksen korkuinen ilmava atrium, jossa on pehmeästi kaareutuva amfiteatteri. Atriumista avautuvat huikeat näkymät kohti Eteläistä Postipuistoa, ja ohi kiitävät junat ja autot tuovat urbaania kontrastia sisätilojen harmoniseen tunnelmaan."

3. Vihreää rakentamista

"Kestävä kehitys on otettu huomioon kaikessa mahdollisessa ja rakennukselle haetaankin LEED Platinum -luokitusta. Ekologinen ajattelu lähtee jo Ilmalan Aseman sijainnista monipuolisten ja toimivien julkisten yhteyksien äärellä. Suunnittelussa on esimerkiksi huomioitu auringon tuoma lämpökuorma, joka on muotoilun avulla minimoitu. Rakennuksen massa on syvärunkoinen ja ehyt sekä julkisivun vaippa optimaalinen, minkä ansiosta talon ulkokuori sitoo lämpötilavaihteluja tehokkaasti.

Suuri osa rakennuksen materiaaleista hankitaan alle 800 kilometrin säteellä Helsingistä ja esimerkiksi ikkunat ovat kotimaista tuotantoa."

4 Julkisivun rytmikkyyttä ja sisätilojen intiimiyttä

"Ilmalan Aseman ulkomuoto poikkeaa ympäristöstään, mutta henkii kuitenkin historiallista Pasilaa ryhdikkyydellään. Onhan rakennus ulkoisesti tietyllä tapaa komia. Kun rakennukseen astuu sisälle,

ulkopuolella vallitsevan rytmikkyyden tilalle tulee lämmin, intiimi ja jopa kodikas tunnelma."

5 Kantakaupunki kasvaa Ilmalaan

"Tällaiset projektit tehdään pitkälle tulevaisuuteen, kymmeniksi – tai jopa sadaksi – vuodeksi eteenpäin. Ilmala on tulevaisuudessa ensimmäinen nurkkaus kaupunkimaista Helsinkiä, kun pääkaupunkia lähestytään Hakamäentieltä ja pohjoisesta junalla. Ilmalasta tulee uusi portti Helsinkiin!"