Nokian kaupunginkirjasto / Viholan Liikekeskus / Tampere

Muutto teki kirjastosta nykyaikaisen

Nokian kaupunginkirjasto muutti väliaikaisiin tiloihin Hartelan toteuttamaan Viholan Liikekeskukseen.

Muutto väliaikaisiin tiloihin Viholan Liikekeskukseen päätettiin toteuttaa muutamaksi vuodeksi, koska aika oli ajanut vanhoista tiloista ohi ja uuden kirjaston rakentaminen ja toteutus vaativat vielä aikaa.

Nokian tilapalveluiden johtaja Jari Lehtonen kertoo: ”Nykyaikainen kirjasto ei ole välttämättä enää pelkkä kirjasto, vaan siellä voi olla muitakin toimintoja ja palveluita. Meiltä voi esimerkiksi varata Urban Office -tyyppisiä työtiloja.”

Väliaikainen tila ei ole keskustassa ja lisäksi kirjasto on tällä hetkellä osa liikekeskusta. Mitä nokialaiset tästä tuumaavat? Nokian kirjastopalvelujohtaja Airi Nummelin kertoo: ”Saimme koko kirjaston nyt yhteen ja samaan tilaan. Meille on tärkeää, että kaikki on samassa tasossa, eikä ole portaita. Neliöitä on saman verran kuin vanhassa rakennuksessamme, mutta nyt meillä on paljon enemmän asiakastilaa kuin entisessä, sokkeloisessa toimitilassamme.”

Nykyaikaisen kirjastotilan on oltava muunneltavissa, siksi avoin tila toimii parhaiten. Sama seikka pätee monessa muussakin tilassa. Ja mikä tärkeintä, liikekeskuksessa riittää ihmisiä, joita kirjastokin saa palvella. Liikekeskus yhdistää modernisti sekä yksityisiä että julkisia palveluja.

Sijainti kerää kiitosta, vaikka aluksi protestoitiin

”Moni on iloinen, kun olemme nyt tällä puolella kaupunkia, jossa ei ole ollut paljonkaan kunnallisia palveluita. Aluksi protestoitiin, koska emme ole enää täysin keskustassa. Mutta tänne onneksi pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä. Lisäksi kirjastoauto käy kaksi kertaa viikossa lähellä aiempaa sijaintiamme” Nummelin kertoo. 

Viereiset päivittäistavarakaupat, mm. Citymarket, Lidl ja Tokmanni, osuvat ihmisten luontaisten kulkureittien varrelle. Myös kaupunginkirjaston kävijämäärät ovat kasvaneet. Hyvät pysäköintitilat ja Viholan helppo saavutettavuus niin polkupyörällä kuin kävellen tukevat sijaintia.

Hyvää suunnittelua arvostetaan

Lopuksi Jari Lehtonen kuvailee yhteistyötä Hartelan kanssa seuraavasti: ”Hartelan halu ja kyky tehdä kirjastolle sopivat tilat liikekeskukseen olivat aivan erilaiset kuin muilla toimijoilla joiden kanssa keskustelimme. Tila oli tehty liiketilaksi, joten wc-tiloja ja toimisto-osuutta piti suunnitella ja tuo kaikki tapahtui mallikkaasti. Minua miellytti se, että kaikki meni helposti. Hartelan puolella oli asiantuntijoita, jotka panostivat tilan muutossuunnitteluun ja toisaalta myöskin aikataulu piti, koko ajan tiedettiin missä mennään. En ole kuullut mitään negatiivista keneltäkään.”

Me Hartelassa olemme otettuja näistä kommenteista ja puolestamme kiitämme lämpimästi Nokian kaupunkia sujuvasta yhteistyöstä!