Förlags AB Sydvästkusten / Logomo / Turku

Keskusta on tyhjä, Logomo täynnä

Toimitila Logomossa tukee suurta muutostamme

Muutto ei ollut pelkkä muutto vaan suuri muutos.

Harry Serlo, Förlags AB Sydvästkustenin toimitusjohtaja, kertoo kuinka muutto Logomoon ei ollut pelkkä muutto vaan suuri muutos. Muutoksen kohteena olivat ennen kaikkea yrityksen toimintatavat. “Haettiin niin suurta muutosta omaan liiketoimintaan, että piti löytää paikka, joka tukee sitä” Serlo sanoo.

Åbo Underrättelser -lehden toimitus oli 36 vuotta aivan Turun keskustassa. Vanha rakennus, jossa toimitila sijaitsi, oli suuren remontin edessä. Lehden 25 huonetta vaihtuivat Logomossa yhdeksi huoneeksi. “Prosessit ovat sellaisia, ettei voi enää lokeroitua, vaan tiedon pitää kulkea vaikkei sitä kukaan kuljeta” Serlo perustelee. Osalle henkilöstöstä ajatus avotoimistosta tuntui aluksi vaikealta. Eikä avotoimisto mikään itseisarvo olekaan. Mutta nyt toimituksessa syntyy saman tiskin ääressä lähes kaikki lehden eri osa-alueet. Vain kirjoittavat toimittajat ovat rauhallisemmassa kulmassa. “Me mietimme itse millaisia työpisteitä ja tiloja tarvitsemme ja ammattilaiset miettivät miten tarpeemme ratkaistaan” Serlo kertoo uuden toimiston suunnittelusta. Lopulta ei haluttu edes omaa neuvotteluhuonetta, koska Logomossa on käytettävissä hyvät yleiset tilat.

Keskusta on tyhjä, Logomo täynnä

Turun keskusta on Serlon mukaan täynnä vanhoja, tyhjiä toimistotiloja, joiden vuokrat ovat halvempia kuin Logomossa. Åbo Underrättelser -lehden omistajalla Åbo Akademin säätiöllä oli paljon jopa omia tyhjiä kiinteistöjä, mutta Serlo halusi viedä toimituksen Logomoon. Hän perustelee päätöstä samoilla sanoilla, joilla ajatus hänelle myytiin: “Näin yhden Power point -sliden, jossa oli Logomon hallituksen puheenjohtajan visio siitä, miksi Logomoon kannattaa tulla. Se meni jotakuinkin näin <<Yhdistämällä erilaisia toimintoja saman katon alle, saatetaan saavuttaa jotakin sellaista, jota muuten ei saavutettaisi.>> Se oli niin hyvin sanottu, että se perusteli päätöksemme tulla tänne.”

Särmää menoa

Logomoon on jono, joka kertoo siitä, minkä Logomossa käydessä myös aistii. “Täällä on paljon poninhäntiä (kutsun startup-yrityksiä siten) ja lisäksi konservatiivisempia toimijoita kuten teatteri – tämä kaikki luo särmää ollessaan saman katon alla. Ja sitten tulimme vielä me, jotka olemme 192-vuotiaita” Serlo sanoo hymyillen. Åbo Underrättelserin jälkeen myös YLE innostui tulemaan Logomoon.

Naapureista kumppaneita

Logomossa löytyy apu läheltä, kun tarvitaan osaamista, jota itsellä ei ole. Serlo pohtii myös jatkuvasti mitä he voisivat naapureilleen tarjota. “Olemme jo tehneet töitä Nitron ja Zeelandin kumppanina” hän kertoo. Tilat kutsuvat viettämään naapureiden kanssa aikaa enemmänkin. Esimerkiksi silloin, kun haluaa syödä omia eväitä, voi valmistaa ja syödä ne Logomon yhteiskeittiössä. “Täällä on helppo kohdata muita ihmisiä, kehittyä työssä ja myös ihmisenä.” Inspiroiva ympäristö tukee kaikenlaista kasvua.