Lähipalvelukeskus Hertsi on herttoniemeläisten uusi kotipesä

Helsingin Herttoniemen sydämessä, Itäväylän tuntumassa kohoaa koko kaupunginosan uusi kokoontumispaikka, Lähipalvelukeskus Hertsi. Tämä toimitilarakentamisen taidonnäyte syntyi Työyhteenliittymä Hertsin voimainponnistuksena ja valmistui keväällä 2020. 

“Herttoniemeläiset kaipasivat omaa keskusta, jonne saapua helposti Itäväylän molemmin puolin jakautuneen kaupunginosan eri puolilta. Meillä oli tonttiomistusta alueella, joten aika oli kypsä hankkeen toteutukselle. Käynnistimme hankkeen suunnittelun vuonna 2017, ja uusi Lähipalvelukeskus Hertsi avasi ovensa keväällä 2020”, kuvailee hankekehityspäällikkö Ilmari Hämäläinen Hartela Etelä-Suomesta. 

Työyhteenliittymä toimitilarakentamisen tarpeisiin 

 

Koska myös YIT:llä oli tonttiomistuksia alueella, muodostimme hankkeen toteuttamiseksi työyhteenliittymä Hertsin YIT:n kanssa. Työyhteenliittymä merkitsi sitä, ettei yhtiöiden omia toimintatapoja tai dokumentaatioita voinut käyttää sellaisinaan, vaan hanketta varten oli luotava kokonaan uudet alustat. 

“Kahden suuren rakennusliikkeen yhteistoiminta yhdessä perustetussa Työyhteenliittymä Hertsissä oli opettavainen ja antoisa kokemus. Hankkeelle perustettiin oma organisaatio vuosien yhteiseen työskentelyyn koko kirjossa”, Ilmari Hämäläinen toteaa. 

Saman katon alla kaupat ja kaupungin palvelut 

 

“Hertsi on kehittämämme kohde, joka myytiin valmiina kiinteistösijoittajalle. Haimme kauppakeskuksen osuudelle LEED Gold -ympäristöluokituksen ja erillisenä kiinteistöosakeyhtiönä toteutetulle hoivakodille LEED Silver -luokituksen. Maailman käytetyin rakennusten ympäristöluokitus kertoo terveellisestä, energiatehokkaasta ja kustannuksia säästävästä vihreästä toimitilarakentamisesta”, Hämäläinen sanoo. 

Lähipalvelukeskuksessa ovat saman katon alla kaupungin palvelut, kuten kirjasto, nuorisotila ja päiväkoti 120 lapselle sekä liike- ja toimitilat: muun muassa iso päivittäistavaraliike, kaksi kuntosalia, lukuisia ravintoloita ja erilaisia terveys- ja hyvinvointipalveluita. Yhden ravintolan lounge-tiloissa voi jopa saunoa ja pulahtaa terassilla porealtaaseen. 

Hertsi sijoittuu Itäväylän eteläpuolelle, mutta vanhan Herttoniemen asukkaat pääsevät sinne mukavasti väylän ylittävää kävelysiltaa pitkin. Katettu ylikulkusilta yhdistää Hertsin Herttoniemen metroasemaan. Hertsin pysäköintihallissa on säätyvä pysäköinnin ohjausjärjestelmä, paikkakohtainen pysäköinninvalvonta ja liityntäpysäköinti joukkoliikenteen käyttäjille. Myös sähköautojen lataus onnistuu. 

Haasteellinen kohde lunasti lupaukset 

 

Alueella toimi jo entuudestaan kauppakeskus Megahertsi, josta tuli hankkeen myötä saumaton osa uutta Lähipalvelukeskus Hertsiä. Haasteita suunnittelussa ja rakentamisessa aiheutti olemassa oleviin korkoihin ja julkisivuihin liittyminen.  

 

Rakennesuunnittelu oli vaativaa, sillä keskuksen päälle rakentui hoivakoti ja kolme kerrostaloa. Hoivakodin sijoittaminen ylimpiin kerroksiin kauas liikenteen meluhäiriöistä oli luonteva ratkaisu. Kerrostalot käsittävät yli 300 asuntoa sekä Hartelan omana että YIT:n tuotantona. 

 

Hertsi on lunastanut lupaukset herttoniemeläisten kohtaamispaikkana, sillä maaliskuussa 2020 avatussa keskuksessa oli vuoden loppuun mennessä kaksi miljoonaa kävijää. 

Katso lisää kuvia Antinkankaan monitoimitalon referenssistämme

Lähipalvelukeskus Hertsi on ilmasta kuvattuna
Lähipalvelukeskus Hertsin tunnelmaa ja ihmisvilinää sisällä
Lähipalvelukeskus Hertsin pääsisäänkäynti
Ihmisiä viihtymässä Lähipalvelukeskus Hertsin kirjastossa

KATSO KAIKKI KUVAT

Lähipalvelukeskus Hertsi

 • Paikkakunta: Helsinki 
 • Rakennusaika: 01/2018 – 03/2020 
 • Hankemuoto: Omaperusteinen toimitilakohde – toteutusmuoto työyhteenliittymä TYL Hertsi Hartela Etelä-Suomi Oy & YIT Suomi Oy
 • Erikoista: Hybridikohde, johon kuuluu :
  - Lähipalvelukeskuksen uudisosa – mm. päivittäistavarakauppa, päiväkoti, kirjasto, nuorisotila, kuntosali, ravintoloita, sauna ja palju, pihakansi, Itäväylän ylittävä kävelysilta, pysäköintitilat (älykäs pysäköinninohjaus sisältäen sähkölataukset), Leed Gold
  - Kauppakeskuksen vanha osa – saneeraus ja laajennus  
  - Hoivakoti: 60 tehostetun hoivan huonetta, pihakansi, Leed Silver
  - Kolme asuintaloa: n. 310 asuntoa 

Lähipalvelukeskus Hertsi, hoivakoti ja kolme kerrostaloa

 • KOy Helsingin Gigahertsi 
 • KOy Helsingin Insinöörinkatu 2 
 • KOy Helsingin Linnanrakentajantie 
 • AOy Helsingin Poukama 
 • AOy Helsingin Tuulensuoja 

 • Laajuus: KOy Helsingin Gigahertsi (lähipalvelukeskuksen uudisosa) 46097 brm², KOy Helsingin Insinöörinkatu 2 (vanhan osan saneeraus ja laajennus) 4108 brm², KOy Helsingin Linnanrakentajantie 2 (hoivakoti) 2766 brm²

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.