Karjasillalle ainutlaatuinen ja energiatehokas alue-energiajärjestelmä ensimmäisenä Suomessa

Hartela Oy rakentaa Oulun Karjasillalle seuraavien 8-10 vuoden kuluessa nykyaikaisen kerrostaloalueen Karjasillan Verstaan, jonka lämmitys ja viilennys toteutetaan älykkäällä energiajärjestelmällä. Oulun Energia toteuttaa alueelle energiajärjestelmän, joka on Suomessa ainutlaatuinen. Oulun alueella se on ensimmäisiä avauksia alueviilennyksen tuottamiseksi ja sen myötä Ouluun voi rakentua kaukokylmäverkko.

Oulun Energia Oy ja Hartela Oy ovat allekirjoittaneet hankesopimuksen Oulun Karjasillan alueen alue-energiajärjestelmästä, joka tuottaa lämpö- ja viilennysenergiaa alueen asukkaiden käyttöön. Hanke vastaa Oulun kaupungin asettamiin ilmastostrategian tavoitteisiin.

Karjasillan alueelle rakennettavan energiajärjestelmässä hyödynnetään lämmityskaudella kaukolämpöverkoston paluulinjan energiaa lämpöpumppujen avulla. Paluulinjan energiaa ei ole aiemmin hyödynnetty asiakaskiinteistöjen lämmityksessä. Samoilla lämpöpumpuilla tuotetaan kesäaikainen viilennysenergia, missä syntyvä lauhde-energia käytetään esimerkiksi alueen rakennusten lämpimän käyttöveden valmistamiseen. Näin saadaan aikaan kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä energiaa, jonka hiilijalanjälki on pieni ja joka mahdollistaa samalla paremman hyötysuhteen alkuperäisen energiantuotannon osalta.

Energiatehokas ja ympäristöystävällinen asuinalue

Karjasillan alueen tavoitteena on profiloitua tulevaisuuden asumis- ja palveluratkaisujen edelläkävijänä.
"Nyt allekirjoitettu hankesopimus on merkittävä avaus näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Haluamme tarjota tuleville Karjasillan asukkaille energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisten ratkaisujen lisäksi myös parempaa asumisviihtyvyyttä", kertoo Hartela Pohjois-Suomen toimitusjohtaja Markku Taskinen, ”Osana Hartelan kestävän kehityksen toimia olemme laskeneet tämän kohteen hiilijalanjäljen ja hyödynnämme saatua dataa alueen muiden talojen suunnittelussa. Alueen suunnittelussa olemme energiaratkaisun lisäksi selvittäneet mm. yhteiskäyttöautoratkaisuja, 5G-tietoliikenneverkkojen toteuttamista alueella sekä edistyksellisiä ja älykkäitä valaistusratkaisuja viihtyvyyden ja turvallisuuden lisäämiseksi energiatehokkaasti.”

Nyt allekirjoitettu hankesopimus on jatkoa aiemmin sopijaosapuolten 17.6.2019 allekirjoittamaan yhteistyösopimukseen. Toteutuessaan se lunastaa myös Oulun kaupungin alueelle asettamia tavoitteita.

 Hartela Pohjois-Suomi Oy kehittää Ouluun Karjasillan Kulma -aluetta, joka koostuu 11 kerrostalosta, saneerattavasta koulurakennuksesta sekä maanalaisesta autohallista. Hartelan tavoitteena on rakentaa alue tämän hankesopimuksen tarkoittamassa laajuudessa valmiiksi seuraavien 8-10 vuoden kuluessa ensimmäisen rakennusvaiheen aloituksesta.

Katso myös

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014