As Oy Tampereen Vuoreksen Helmi

Takamaanrinne 24 33870 TAMPERE

taiteilijat Maikki Rantala ja Hennakirsikka Halme

sammal

Helmen arkkitehti Jari Mäkimartti

Koti kuin helmi

As Oy Tampereen Vuoreksen Helmen asunnot ovat valoisia ja hyvin suunniteltuja. Helmi tarjoaa käteviä yksiöitä, kompakteja kaksioita ja viihtyisiä kolmoita. Kaikissa asunnoissa on tilavat, lasitetut parvekkeet, jotka lisäävät kodin tilan tuntua. Parvekkeilla on ihanaa nauttia ulkoilmasta jo varhain keväällä aina myöhään syksyyn saakka.

Oman kodin lisäksi Helmessä pääsee nauttimaan korttelin tarkkaan suunnitelluista yhteisalueista. Piha-alueelle toteutetaan erihenkisiä kohtaamispaikkoja, mitkä palvelevat asukkaita monipuolisesti. Korttelin suojaisa sisäpiha mahdollistaa asukkaiden yhteisöllisyyden. Lisäksi se on turvallinen ja aktiivinen ympäristö eri-ikäisille käyttäjille. Helmen piha-alueelle sijoittuva parkkialue on pilkottu pieniin osiin, jotta se sulautuu viheralueeseen mahdollisimman luontevasti. Helmen tontti on osa seitsemän tontin korttelia. Korttelin keskellä sijaitseva tontti on varattu yhteiskäyttöön, johon rakennetaan leikki- ja oleskelualue.

Arkkitehti Jari Mäkimartin ajatuksia:

Voimme ylpeydellä sanoa, että Vuoreksen Helmi pohjautuu ja perustuu tontinluovutuskilpailu voittoon ”Lohkareet”. Ote kilpailutöiden arviointipöytäkirjasta; ”Ehdotuksella on monimuotoinen, leikkisä ja raikas ilme sekä veistoksellinen kokonaishahmo. Lohkaremainen yleisilme on hienosti viety läpi ehdotuksen rakennuksesta ympäristösuunnitteluun asti.” Kilpailutyö on muuttunut johdonmukaisesti ”Lohkare” nimimerkin viitoittamaa tietä todelliseksi kohteeksi.

Vuoreksen Rimmin uusi asuinalue muodostaa puistomaisen kukkulan, jota ympäröivät laajat puistoalueet. Suunnitelman tavoitteena on vastata tähän paikan hengen mukaiseen lähtökohtaan vastaten samalla asemakaavan toiveisiin ja mahdollisuuksien mukaan ylittää ne korkean rakentamisen laadun kautta.

Suunnitelman arkkitehtonisena tavoitteena on sulauttaa rakennukset osaksi kukkulaa ja ympäröivää maisemaa. Rakennusten jyhkeä ja taitteinen muotokieli ottaa vaikutteita metsien siirtolohkareista.

Rakennusten vaihtelevat katto- ja parvekemaailma perustuvat tähän ideaan muodostaen elävän kuoren sisälle jääville asunnoille. Mustan tiilisen julkisivupinnan takana valaistu parvekevyöhyke tukee kattolappeiden kanssa veistoksellisuutta. Rakennusten sisäänkäyntiä on korostettu kohteeseen räätälöidyllä taideteoksella, sekä rakennusmassan sisäänvedoilla. Porrashuone voidaan myös nähdä osana lohkareteemaa, sillä se muistuttaa suuren lohkareiden välistä tyhjää tilaa tai halkeamaa.

Taide on otettu keskeiseksi osaksi arkkitehtuuria. Taideteos nimeltään ”sammal” kytkeytyy rakennusten teemaan. Taideteos on osa sisäänkäyntiä, korostaen sitä. Parvekkeiden taustalla oleva keltainen väri korostaa niiden valoisuutta kytkeytyen samalla luonnossakin esiintyviin keltaisiin väreihin kuten syksyisin keltaiseen painottuvaan ruskaan. Talvisin keltainen valaistu parvekevyöhyke loistaa lyhtymäisesti ympäristöönsä.