Asunto Oy Oulun Satakieli

Lintulammentie 15 90140 OULU

Karjasillan Kulman värikkäät mahdollisuudet

Oulun Karjasillan Kulmassa yhdistyvät rauhallinen ja viihtyisä sijainti, sekä monipuoliset palvelut ja mahdollisuudet. Karjasillan Kulma rajautuu puistikkomaiseen Joutsentiehen ja toisaalta vehreään puistoalueeseen. Vehreä luonto ja  arvostettu asuinalue on idyllinen asuinympäristö, josta löytyy tekemistä jokaiselle.

Karjasillan Kulman vieressä sijaitsevasta Raksilan liikuntapuistosta löytyy kattavat urheilumahdollisuudet niin ulko- kuin sisäliikuntaankin. Lisäksi liikuntapuistossa voi seurata huipputason urheilua Ouluhallissa, pesäpallostadionilla tai Kärppien otteluita Oulun Energia Areenalla. Lähellä sijaitseva Seikkailupuisto Huikia tarjoaa rohkeita elämyksiä seikkailijoille. Myös Heinäpään ja Lintulan urheilukeskukset sekä muut läheiset liikuntapaikat ja puistot palvelevat kaikkia Karjasillan Kulman asukkaita. Viihtyisässä ympäristössä on mukava liikkua niin kesällä kuin talven pakkasilla, sillä kaikki tärkeimmät palvelut, kuten päiväkodit, koulut, päivittäistavarakaupat ja erikoisliikkeet löytyvät kävelymatkan päästä.

Kaupungin keskustaan ja rautatieasemalle Karjasillan Kulmalta on vain pari kilometriä, joten matka on helppo taittaa esimerkiksi polkupyörällä. Autolla liikkuminen kaupungin sisällä sujuu joutuisasti ja linja-autollakin matka kaupungin keskustaan vie vain lyhyen hetken. Kulttuurin ystäville löytyy Madetojan musiikkikeskus ja Club Teatria vain kivenheiton päästä ja opiskelijoille hyvät kulkuyhteydet Oulun korkeakouluihin. Lähialueen kouluja ovat muun muassa Madetojan musiikkilukio ja Kastellin monitoimitalo, joka on Oulun kaupungin oppimis- harrastus- ja kulttuurikeskus. Talossa toimivat päiväkodin, peruskoulun, lukion ja aikuislukion lisäksi kansalaisopisto, kirjasto sekä nuorisotilat.

Viihtyisät ulkoilumahdollisuudet

Karjasillan vanha pientaloalue on mukava ympäristö esimerkiksi rauhalliselle iltakävelylle. Monipuoliset pyöräilyreitit, kuten uusi Mäntylän baana kulkee Karjasillan Kulman vierestä. Laajemmat ulkoilureitit löytyvät esimerkiksi Iinatin kuntoradoilta, jossa on runsaasti vaihtoehtoja rennompaan ja reippaampaan ulkoiluun. Karjasillan Kulman asukkailla on lisäksi varaa valita mieleisensä useiden läheisten kuntosalien joukosta.

Jälleenrakentamisesta nykyajan naapurustoksi

Karjasillan rakentamisen historia pohjautuu sotien jälkeiseen jälleenrakentamisen aikaan. Karjasilta on Oulun ensimmäisiä alueita, jossa pientaloasutus levisi kaupungin keskustan ulkopuolelle 1940 luvulla. Sotien jälkeen Ruotsi lahjoitti Suomelle 2000 lahjataloa, joista noin 50 ovat Karjasillan pientaloalueen ensimmäisiä asuntoja. Niiden lahjatalojen lisäksi alueelle nousi perinteisiä rintamamiestaloja sekä puu- ja kivikerrostaloja. Karjasiltaa rakennettiin tiiviiseen tahtiin 1940- ja 1950- luvuilla alueella sijainneiden metsäsaarekkeiden sekä viljely- ja laidunmaiden tilalle. Näistä laidunmaista johtaa myös alueen nimi. Oululaisten karjaa kuljetettiin 1940-luvulle saakka Kaupunginojan ylittävän sillan kautta.

1960-luvulla rakennettujen kerrostalojen lisäksi alueelle rakennettiin myöhemmin lähinnä julkisia rakennuksia Kaupunginojan läheisyyteen. Suurta osaa Karjasillan taloista on sittemmin laajennettu ja julkisivumuutoksia tehty, mutta siitä huolimatta alueen rakenne on säilynyt ja jälleenrakennuskauden piirteet ovat helposti tunnistettavissa.

Kuvat alla: Pohjois-Pohjanmaan Museo, Uuno Laukan kokoelma, Karjasilta, Raatteentie sekä Museovirasto, Samuli Paulaharjun kokoelma, Karjasilta.

Suomen paras asuinalue

Karjasilta on ollut suosittu asuinalue jo vuosikymmeniä ja yhteisöllisen asuinalueen suosiosta kertoo
valinta Suomen parhaaksi asuinalueeksi vuonna 2009. Monet alueen rakennukset ovat edelleen alkuperäisen suvun omistuksessa, eli alueella asuu useamman polven karjasiltalaisia. Karjasilta on edelleen valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Vaikuttavan historian omaavan kaupunginosan seuraavat askeleet ovat kohti kustannus- ja energiatehokasta asumista ja työskentelyä kun alueelta puretun vanhan koulun tilalle rakennetaan uutta toimitilaa.