Asunto Oy Oulun Lohitorni

Koskitie 43 90500 OULU

  • asunto oy oulun lohitorni

ainolanpuisto

Eläväisen Tuiran rannalla rauhoitutaan

Suojaisa viherrakennettu piha, viereinen Lassinpuisto ja jokirannan isot puistoalueet luovat rauhallisen asuinympäristön. Puistot toimivat pihan jatkeena aina jokirantaan ja uimarannalle asti. Tuiran uimalaa ollaan kehittämässä entistä monipuolisemmaksi ja palvelevaksi keitaaksi. Tiesitkö, että rantapuistossa kulkee talvella idyllinen hiihtolatu kierrellen vanhoja lumisia puita ja pensasryhmiä ja että läheiseltä uimarannalta pääsee pulahtamaan avantoon?

Lohitornin ympärillä on paljon viheralueita ja isoja puistoja. Viereiset rantapuistot jatkuvat lännessä noin 10 hehtaarin kokoisena Tuiranpuistona, joka on yksi Oulun keskuspuistoista. Vastarannalla jokisuistossa sijaitsee Oulun romanttisin puisto Ainolanpuisto. Sen valkoiset puusillat, kesäteatteri, trooppinen kasvihuone ja lintulammet sekä ihastuttava kahvila houkuttelevat kaiken ikäiset oululaiset viihtymään joen varrelle. 

Mitä Tuirasta ei saa, sitä ei tarvitakaan 

Tuo vanha hokema kertoo kuvaavasti Tuiran palvelutarjonnasta. Asuma-alueelta löytyy oikeastaan kaikki yleisimmät kaupan palvelut hampurilaisarvintolaa, huoltoasemaa ja pankkiautomaatteja myöten. Lohitornia lähin elintarvikekauppa sijaitsee vain 250 m päässä. Raatin stadionille ja uimahallille on matkaa runsas kilometri ja Castrenin urheilukeskukseen vain vähän alle. Keskustan palvelut ovat niin ikään kävelymatkan päässä. 

Tuirasta löytyy monipuoliset terveys- ja hyvinvointipalvelut. Lähin päiväkoti sijaitsee tien toisella puolella ja koulut vain muutaman sadan metrin päässä. Oulussa suosittu Vuolteen kansalaisopisto sijaitsee joen toisella puolella Myllytullissa vain kilometrin päässä. Oulun Yliopistolle pääsee hyvin onnikalla, mutta oululaisittain alle viiden kilometrin matka taittuu polkupyörällä jopa ympäri vuoden. Oulun yliopistollinen sairaala ja Kontinkankaan kampus ovat 2,5 km päässä.

Puu-Tuirasta "Oulun Kallioksi"

Maalta muuttanut isoäiti kertoi, kuinka aikoinaan Merikoski virtasi niin kovalla voimalla, ettei sen pauhussa saanut nukuttua. Ennen kosken valjastamista juuri Oulun Lohitornin kohdalla koskenniskalla sijaitsi armottomat Lassinkalliot, joihin tervaveneet murskaantuivat taitamattomien käsissä. Uusien siltojen myötä Tuira liittyi osaksi Oulun keskustaa ja alkoi kasvaa voimakkaasti.

Alueelle muutti niin paljon uusia asukkaita, että rakennuskanta on uudistunut jo useammassa aallossa. Muutokset näkyvät kerrostumina Tuiran arkkitehtuurissa. Yhtenäisin kokonaisuus löytyy Tuiranpuiston sairaala-alueelta, jonka yli 100 vuotiaat rakennukset on suojeltu. Edelleen alue ja rakennukset on terveydenhuollon käytössä. Kansalaisille alue toimii lähes luonnonvaraisena ulkoilu- ja virkistysalueena.

Oulun Lohitornin lähistöllä toimii Tuiran vanha uusgoottilaisvaikutteinen puukoulu vuodelta 1900. Vanha osa on yhä edelleen osa koulua. Myös sen lähellä sijaitseva kansallisromanttinen Tuiran kirkko vuodelta 1916 on yksi Oulun kauneimmista rakennuksista. Lohitornilta on koivujen reunustama puistotie suoraan kirkon ovelle.

Bio Kuohu, Sininen talo ja Tervaleijona

Aivan Oulun Lohitornin naapurustossa sijaitseva legendaarinen Elokuvateatteri Star on toiminut vuodesta 1938. Alkuperäinen nimi Bio Kuohu saa monen iäkkäämmän oululaisen hymyilemään ja muistelemaan nuoruuttaan. Starin naapurissa on Oulun tunnetuin sininen talo. Tuo sinisen värinen Sininen talo on ollut mm. kirjailija, kansakoulunopettaja ja valokuvaaja Samuli Paulaharjun kotitalo. 

Aikoinaan Tuirassa toimi Merijalin makeistehdas. Sen yksi tunnetuimmista tuotteista, ja Oulussa ikoniksi muodostunut Merijalin Tervaleijona on komeillut Tuirassa isona valomainoksena tähän päivään asti. 

Tuira on esikaupunkialueena tunnettu myös aiemmin levottomastakin tunnelmasta, mutta nykyään Tuiran asukkaat kokevat alueen rauhalliseksi ja turvalliseksi.

Lue lisää As Oy Oulun Lohitornista >>

Kuvat: Oulun Kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan museo, Uuno Laukan kuva-arkisto