Asunto Oy Kangasalan Freesia

Torikatu 2 36200 Kangasala

Arkkitehti Ismo Rellman

Koti palveluiden keskeltä.

Freesian asuinhuoneistot ovat nykytrendistä poiketen reilun kokoisia ja avaria. Makuuhuoneet ovat tilavia ja niihin mahtuu sängyn lisäksi kaappi, lipasto tai nojatuoliryhmä. Kaikissa asunnoissa on vaatehuoneet, mikä tekee säilytyksestä vaivatonta. Asunnoissa on reilun kokoiset lasitetut parvekkeet, jotka lisäävät tilan tuntua, kun jo varhain keväällä ja myöhään syksyllä voi nauttia olosta ulkoilmassa. 

Leikkisää elämää

Freesiassa asuminen antaa mahdollisuuden uudenlaiseen yhteisöllisyyteen, sillä Freesian ensimmisessä kerroksessa sijaitsee yksityinen päiväkoti. Päiväkodin toiminta taloyhtiöiden välittömässä läheisyydessä avaa nykyaikaisen mahdollisuuden eloisalle yhteisölle, ja luo kasvattavan sosiaalisen ympäristön päiväkodin hoitolapsille. Päiväkodissa hoitoa saa 32 onnellista lasta pienessä ja kodinomaisessa ympäristössä. 

Arkkitehdin terveiset

Kangasalan keskustan uuden ilmeen ja samalla myös As Oy Kangasalan Freesian suuntaviivat saivat alkunsa alueesta järjestetystä suunnittelukilpailusta. Kilpailuvoittotyössä suunnittelun kantavana ajatuksena oli rajata alueen rakennuksilla kaikille yhteinen julkinen kaupunkitila. Tärkeä tavoite oli myös suunnitella rakennuksia, jotka sopeutuvat Kangasalan keskustan miljööseen ja mittakaavaan, sekä mahdollistaa keskustan säilyminen vilkkaana, kävelypainotteisena ja palveluja tarjoavana ympäristönä. As Oy Kangasalan Freesia täydentää tämän korttelirakenteen modernilla ja ajattomalla, vaalealla ilmeellään.

Rakennuksen sijainti Kangasalan keskipisteessä on ideaalinen, lähellä kaikkea. Vierestä löytyvät niin kulttuuri- kuin kaupalliset palvelut, koulut ja päiväkodit, linja-autoasema ja liikuntapaikatkin. As Oy Freesian ja Kurjenpolven rakennusten sekä kirjaston ja kulttuuritalon väliin muodostuu autoton ”kulttuuriaukio”, jossa sijaitsee myös taloyhtiöiden urbaani oleskelupiha. Aukiota ylemmäksi nostettu pihataso tarjoaa samalla yksityisyyttä ja rauhaa, mutta samalla myös aitiopaikan seurata aukion elämää ja vilinää. Kurjenpolven ja Freesian yhteistä piha-aluetta käyttää asukkaiden lisäksi myös Freesian maantasokerroksessa toimiva yksityinen päiväkoti.

Asunto Oy Freesian asunnot ovat tilavia ja niistä avautuu näkymiä monipuolisesti torin, kulttuuritalon ja Kuohunharjuntien suuntaan. Asuntojakaumassa on nykytrendistä poiketen keskitytty isompiin ja väljempiin, saunallisiin kaksioihin ja kolmioihin, joiden suunnittelussa on pyritty selkeyteen ja toimivuuteen. Väljät asunnot joustavat erilaisissa elämäntilanteissa ja perhemuodoissa. Taloyhtiön autopaikat sijaitsevat autohallissa pihakannen alla.

Ismo Rellman
Arkkitehti