Asunto Oy Helsingin Sompasaaren Pelagia

Aallonhalkoja 9 00540 HELSINKI

Muutoksien Sompasaari

Sompasaari on unelmapaikka asua, jos haluat ympärillesi sekä kaikki kaupungin palvelut että merellistä luontoa. Sompasaaresta on esimerkiksi 3,8 kilometriä Elielinaukiolle ja kivenheitto Kalasataman metroasemalle. Toisaalta Mustikkamaan ulkoilupolut ovat aivan vieressä, ja Mustikkamaan halki pääset hujauksessa Korkeasaareen. Lähellä on myös Vanhankaupunginselän virkistysalue ja lintuparatiisi.

Alueen historia

Puutarhat, rentoutuminen ja luonto ovat keskeinen osa Sompasaaren historiaa. 1900-luvun alussa Sompasaari oli suosittu retkikohde, jonne helsinkiläiset saapuivat pienten höyryalusten kyydissä virkistäytymään. Kallioisen saaren rantoja kierrettiin puiden varjostamia polkuja pitkin.

Vuonna 1921 Osuusliike Elanto hankki saaren omistukseensa, ja Sompasaaresta tuli erityisesti elantolaisten virkistäytymispaikka. Saaren urheilukentällä järjestetyt ”Sompasaaren olympialaiset” keräsivät sankoin joukoin yleisöä hurraamaan. Kun Sörnäisten satamaa oli 1950-luvun lopussa laajennettava, Sompasaari yhdistettiin täyttömaalla mantereeseen. Sompasaaresta tuli osa vilkasta satamaa, ja sieltä liikennöivät Suomen ensimmäiset matkustaja-autolautat.

Luonnon antimet olivat edelleen läsnä, sillä 1970-luvulla satama oli Suomen hedelmä- ja vihannestuonnin keskus. Satama toimi Kruunuvuorenselän rannalla vuoteen 2008 asti, jolloin sen toiminnot siirrettiin Vuosaaren satamaan. Sompasaari oli taas valmis muuttumaan, tällä kertaa aivan uudenlaiseksi moderniksi kaupunkiympäristöksi, jossa luonto ja merellisyys ovat vahvasti läsnä.

NAAPURUSTO

Isoisän silta ja Mustikkamaa

Vuoden sillaksi 2017 valittu näyttävä Isoisänsilta johdattaa ulkoilijat Sompasaaresta Mustikkamaalle. Kauniisti kaartuva silta kuljettaa liikkujan Mustikkamaan ulkoilupuistoon, josta löytyy monipuolisia liikuntamahdollisuuksia aina tenniskentistä kiipeilypuistoon. Mustikkamaan kalliot tarjoavat merimaisemista nauttiville pysähdyspaikkoja, ja metsäiset polut kutsuvat niin koiranulkoiluttajia kuin lenkkeilijöitäkin liikkumaan.

Kivijalkaliikkeet ja kauppakeskus

Lähialueella on useita kivijalkaliikkeitä ja ravintoloita sekä kahviloita. Myös Sompasaaren Pelagian katutasoon tulee erillisiä liiketiloja, jotka tuovat palvelut lähelle asukkaita. Alueelle on myös valmistunut monen palvelun kauppakeskus Redi, jonka avajaisia vietettiin syksyllä 2018.

Korkeasaari

Yli sadan vuoden ajan Sompasaaren vieressä on hoidettu eläimiä kaupunkilaisten iloksi ja nähtävyydeksi Korkeasaaren eläintarhassa. Korkeasaaren suojissa voi seurata karhujen elämää, ihailla kissaeläinten sulavia liikkeitä ja tervehtiä vapaana vierailijoiden joukossa liikkuvia riikinkukkoja.

Suvilahti ja Teurastamo

Suvilahden ainutlaatuisessa teollisuusmiljöössä tuotetaan kaupunkilaisille vaihtelevia kulttuurielämyksiä ympäri vuoden. Teurastamo kuhisee ruoka- ja kaupunkikulttuuria, ja alueelta löytyy ravintoloiden lisäksi myös tislaamo sekä kahvipaahtimo.

Metro ja julkinen liikenne

Sompasaaressa asuvalle on tarjolla hyvät julkisen liikenteen yhteydet. Metrolla hurauttaa Kalasataman asemalta hetkessä Helsingin keskustaan. Myös raitiovaunu tulee kulkemaan aivan Sompasaaren Pelagian vierestä. Kauppakeskus Redin yhteyteen on rakentumassa joukkoliikenteen vaihtopaikka.