Asunto Oy Helsingin Kruunuvuorenrannan Pilke

Saaristolaivastonkatu 6 00590 HELSINKI

Innoituksena upea näköala

Kruunuvuorenrannan Pilkkeen ja myöhemmin rakennettavan samaan kortteliin kuuluvan Välkkeen on suunnitellut JKMM-arkkitehtitoimiston arkkitehdit. JKMM tunnetaan mm. Amos Rexin ja OP-pääkonttorin suunnittelijoina. Pilkkeen suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit Juha Mäki-Jyllilä sekä Salla Oikkonen. 

Kruunuvuorenrannan Pilkkeen suunnittelua on inspiroinut alusta asti upea sijainti. ”Harvoin pääsee suunnittelemaan tällaiselle paikalle asuinkerrostaloa uuteen kaupunginosaan”, kertoo arkkitehti Salla Oikkonen.

Asunnoissa on pyritty hyödyntämään maisemaa mahdollisimman paljon. Tarkoituksena on ollut, että mahdollisimman moni pääsee ihailemaan merellä Helsingin ylle laskevaa aurinkoa. Viidennestä kerroksesta lähtien merinäköala on esteetön, mutta alemmistakin kerroksista avautuu näkymiä merelle talon eteen rakentuvien rivitalojen lomasta. Rakennuksessa on paljon läpitalon asuntoja, joissa oleskelutilat on sijoitettu maiseman ääreen meren puolelle. Ylimmän kerroksen asunnoissa on oma kattoterassi. Osassa näistä asunnoista on huoneen korkuinen parvi ja yli viisi metriä korkea olohuone. 

Rakennuksen arkkitehtuuri ottaa vaikutteita alueen teollisesta historiasta, sekä kantakaupungin vanhoista tiilitaloista. Paikalla muuratut julkisivut tuovat kodikkuutta ja juurevaa tunnelmaa. Ylimmissä kerroksissa julkisivut ovat raudanruskeaksi käsiteltyä, uritettua betonia. Asuntoihin on saatu modernisoitua vanhan kivitalon tunnelmaa niin ensimmäisessä kuin viidennessäkin kerroksessa tavallista korkeammalla huonekorkeudella.

Kadunpuolen asunnoissa on suojaisat sisäänvedetyt parvekkeet. Ensimmäisessä kerroksessa parvekkeet laajenevat kadulle pihaterassien myötä. Myös sisäpihan maantasoasunnoilla on omat pihaterassit. Sisäpiha on osa laajempaa korttelipihaa, jonka vehreyteen ja viihtyisyyteen on panostettu paljon.

Kruunuvuorenrannan Pilkkeen ja naapuriyhtiön Välkkeen yhteinen talosauna on paraatipaikalla ylimmässä kerroksessa, josta pääsee myös kattoterassille viilentymään. Taloyhtiön porrashuoneet on tehty viihtyisiksi ja valoisiksi sekä selkeiksi liikkua. 

Taloyhtiössä on panostettu paljon yhteistiloihin ja toivotaan, että ne tukevat asukkaiden yhteisöllisyyttä. Pyöräilijälle Kruunuvuorenrannan Pilkkeessä on mainiot puitteet, sillä pyöräpaikkoja on runsaasti niin ulkoiluvälinevarastoissa kuin kadullakin. Pihakannen alla sijaitsevassa autohallissa löytyy myös pyöränhuoltopiste.

Lämmitysmuotona toimii moderni ja käytännöllinen kaukolämpöön liitetty vesikiertoinen lattialämmitys, joka helpottaa myös sisustamista pattereiden puuttuessa. Isommissa asunnoissa löytyy oma sauna sekä kylpyhuoneen lisäksi erillinen wc.