Asunto Oy Helsingin Kruunuvuorenrannan Pilke

Saaristolaivastonkatu 6 00590 HELSINKI

Innoituksena upea näköala

Kruunuvuorenrannan Pilkkeen ja myöhemmin rakennettavan samaan kortteliin kuuluvan Välkkeen on suunnitellut JKMM-arkkitehtitoimiston arkkitehdit. JKMM tunnetaan mm. Amos Rexin ja OP-pääkonttorin suunnittelijoina. Pilkkeen suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit Juha Mäki-Jyllilä sekä Salla Oikkonen. 

Kruunuvuorenrannan Pilkkeen suunnittelua on inspiroinut alusta asti upea sijainti. ”Harvoin pääsee suunnittelemaan tällaiselle paikalle asuinkerrostaloa uuteen kaupunginosaan”, kertoo arkkitehti Salla Oikkonen.

Asunnoissa on pyritty hyödyntämään maisemaa mahdollisimman paljon. Tarkoituksena on ollut, että mahdollisimman moni pääsee ihailemaan merellä Helsingin ylle laskevaa aurinkoa. Viidennestä kerroksesta lähtien merinäköala on esteetön, mutta alemmistakin kerroksista avautuu näkymiä merelle talon eteen rakentuvien talojen lomasta. Rakennuksessa on paljon läpitalon asuntoja, joissa oleskelutilat on sijoitettu maiseman ääreen meren puolelle. Ylimmän kerroksen asunnoissa on oma kattoterassi. Osassa näistä asunnoista on huoneen korkuinen parvi ja yli viisi metriä korkea olohuone.

Lämmitysmuotona toimii moderni ja käytännöllinen kaukolämpöön liitetty vesikiertoinen lattialämmitys, joka helpottaa myös sisustamista pattereiden puuttuessa. Isommissa asunnoissa löytyy oma sauna sekä kylpyhuoneen lisäksi erillinen wc.

ARKKITEHTUURI

Rakennuksen arkkitehtuuri ottaa vaikutteita alueen teollisesta historiasta, sekä kantakaupungin vanhoista tiilitaloista. Paikalla muuratut julkisivut tuovat kodikkuutta ja juurevaa tunnelmaa. Ylimmissä kerroksissa julkisivut ovat raudanruskeaksi käsiteltyä, uritettua betonia. Asuntoihin on saatu modernisoitua vanhan kivitalon tunnelmaa niin ensimmäisessä kuin viidennessäkin kerroksessa tavallista korkeammalla huonekorkeudella.

Kadunpuolen asunnoissa on suojaisat sisäänvedetyt parvekkeet. Ensimmäisessä kerroksessa parvekkeet laajenevat kadulle pihaterassien myötä. Myös sisäpihan maantasoasunnoilla on omat pihaterassit. Sisäpiha on osa laajempaa korttelipihaa, jonka vehreyteen ja viihtyisyyteen on panostettu paljon.

YHTEISTILAT JA KORTTELIPIHA

Taloyhtiön yhteinen saunatila sijaitsee ylimmässä kerroksessa ja tarjoaa upean merimaiseman sekä vilvoitteluun sopivan kattoterassin. Kruunuvuorenrannan Pilkkeen asukkailla on käytössään yhteiskäyttöauto. Pilkkeen pysäköintihallista löytyy myös pyörien korjauspiste pyöräilijöiden avuksi. Taloyhtiön oma pesutupa helpottaa pyykkihuoltoa. Kruunuvuorenrannan Pilkkeen jälkeen rakentuu Välke-taloyhtiö, joka tarjoaa Pilkkeen asukkaiden käyttöön korttelin yhteisen kerhohuoneen sekä toisen saunatilan. 

Kruunuvuorenrannan Pilke muodostaa yhdessä naapuriyhtiöiden kanssa korttelikokonaisuuden, jossa on panostettu yhteisiin tiloihin. Korttelikokonaisuus rakentuu eri taloyhtiöistä, joiden rakentamisesta vastaavat eri rakennuttaja. 

Korttelikokonaisuuden sydämenä toimii yhteinen monimuotoinen korttelipiha. Piha on suunniteltu palvelemaan eri elämäntilanteissa olevia asukkaita lapsista vanhuksiin. Pihalle tulee valotaidetta asukkaiden iloksi sekä laadukkaita pihamateriaaleja. 

Kruunuvuorenrannan Välkkeeseen rakennetaan korttelin yhteinen kahvilamainen oleskelu- ja etätyötila, jossa voi vaihtaa kuulumisia naapureiden kanssa. Pilkkeen ja Välkkeen viereiselle tontille rakennettavasta taloyhtiöstä löytyvät yhteiskäyttöiset Smartpost-lokerikot, joihin voi tilata ostokset läheltä tai kaukaa. Kolmas korttelin yhteinen tila on kerhotila, jossa voidaan järjestää esimerkiksi lasten syntymäpäiväjuhlia. 

SMARTPOST

Smartpost on joka taloyhtiön onnellisuuden lisääjä. Se lopettaa asukkaiden elämästä asioilla juoksemisen. Siihen voi tilata ja palauttaa verkko-ostokset, jättää pesulaan menevän pyykkipussiin, suutarille kengät tai vaikka korjaukseen menevän kännykän. Sinne voi vastaanottaa jopa ruokalähetyksiä, kun itse on muualla. Smartpostin käyttäjä saa keskittyä olennaiseen; olemisen sietämättömään keveyteen.

Korttelipihan yhteinen Smartpost tulee sijaitsemaan naapurirakennuksessa.

AUTOPAIKAT JA YHTEISKÄYTTÖAUTO

Yhtiön autopaikat sijaitsevat pihakannen alla. Autopaikkoja on yhteensä 25 ja kaikki autopaikat on varustettu lämmityspistorasioin. Kuusi autopaikkaa varustetaan sähköauton latausmahdollisuudella. 

Kruunuvuorenrannan Pilkkeen asukkailla on käytössään myös yhteiskäyttöauto, joka helpottaa esimerkiksi autottomien isompia ostosreissuja.