Alue ennen ja nyt

Jätkäsaaren historiaa

Entinen Jätkäsaaren tavarasatama-alue muuttuu pala palalta 19 000 asukkaan kaupunkikeskukseksi. Tavoitteena on viihtyisä ja asukasystävällinen Helsingin kantakaupungin jatke, jolla on omaleimainen ja tunnistettava luonne.

Jätkäsaaren asuttu historia alkaa 1800-luvulta, jolloin se toimi huvilakaupunkina ja virkistysalueena. Sataman rakentaminen aloitettiin 1913 ja saari yhdistettiin mantereeseen sillalla. Koko alueen nimitys Jätkäsaareksi vakiintui 1928 lähtien.

Länsisatama oli Helsingin suurin satama 1960-luvulta lähtien, ja laajentaminen jatkui 1970-luvulla. Seuraavina vuosikymmeninä sataman liikenne kasvoi äärirajoilleen. Kaikki tavaraliikenne siirtyi vihdoin Vuosaareen vuonna 2008 ja vain Viroon kuljeva henkilöliikenne jäi Länsiterminaaliin.

Rahtisataman siirryttyä Vuosaareen alettiin vuonna 2010 rakentaa uutta kaupunginosaa. Aivan aluksi maaperä puhdistettiin ja alueelle luotiin katuverkosto. Uusien asuinkorttelien myötä Jätkäsaareen rakennettiin myös nykyaikainen imujätejärjestelmä Rööri, joka valmistui vuoden 2014 alussa. Sataman vanha Huutokonttori on nykyään pelastusasema, ja se toimii myös Jätkäsaaren infokeskuksena ja kirjastona. Alueelta löytyvät mm. Verkkokauppa.comin myymälä, Tallink Siljan pääkonttori sekä näyttävä, 16-kerroksinen Clarion Hotel Helsinki.

Alueen rakentaminen jatkuu 2020-luvun loppuun saakka.

Ajankohtaista tietoa alueen kehittymisestä löytyy Helsingin kaupungin sivuilta.

Kuva: Antti Pulkkinen