As Oy Turun Kakolankallio 1

Kakolankatu 7 20100 TURKU

Kakolanmäki

Kakolanmäellä asut yhdellä Turun seitsemästä kukkulasta. Jos kiipeät mäen huipulle, voit antaa katseesi vaeltaa Aurajoelta Turun linnalle, merelle ja Ruissaloon. Mäen luoteispuolella on Port Arthurin idyllinen puukaupunginosa, maamerkkinään turkulaisten rakastama jugendtyylinen Mikaelinkirkko.

As Oy Turun Kakolankallio 1 sijoittuu Kakolanmäen rinteeseen, Port Arthurin puolelle, lähelle Sofiankadun päätä. Vaikka sijainti on suojaisa ja rauhallinen, ovat Turun ydinkeskustan kaikki palvelut vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä. Matkaa kauppatorille on 1,5 kilometriä. Ruissalon hienot ulkoilumaastot ovat nekin vain neljän kilometrin etäisyydellä.

Historiaa

Turun Kakolanmäen historia on pitkä ja vaiherikas. Useimmat tuntevat tämän Museoviraston suojelemiin kansallismaisemiin kuuluvan kukkulan vankilasta, joka toimi mäellä vuosina 1853–2007. Kakolassa kärsivät tuomionsa monet Suomen kohutuimmista rikollisista puukkojunkkari Matti "Häjy" Haapojasta sarjahuijari Ylermi "Kreivi" Lindgreniin.

Ennen vankila-aikaa Kakolanmäki tunnettiin nimellä Tallinmäki mäellä sijainneiden Turun linnan hevostallien mukaan. 1600–1700-luvuilla kukkulalla toimi kunnallinen hospitaali, johon suljettiin heikkolahjaisia ja vähämielisiä, kansan suussa ”kakoja”. Jo 1550-luvulla mäen lähteestä johdettiin vettä Turun linnan hoville Suomen ensimmäistä vesijohtoa pitkin.

Kakolan vankilan linnamainen päärakennus on tehty mäeltä louhitusta graniitista, "kakoliitista". Urakan suorittivat mäellä toimineen työ- ja ojennuslaitoksen asukkaat 1800-luvun puolivälissä.