Viihtyisä koti ei ole neliöistä kiinni

Unelmien koteja on yhtä paljon kuin on asujiakin. Yhdelle hyvä koti merkitsee useita huoneita, lukuisia neliöitä ja omaa tilaa. Toinen taas arvostaa tehokasta tilankäyttöä ja tiivistä yhteiseloa muiden perheenjäsenten kanssa pienemmissä neliöissä. Olipa toiveissa sitten iso tai pieni asunto, hyvällä suunnittelulla ja oivaltavilla ratkaisuilla molemmista saa toimivan.

Suunnittelun ja luovuuden merkitys korostuu pienemmissä asunnoissa. Kuinka mahduttaa viisihenkinen lapsiperhe alle sataan neliöön, missä säilyttää perheen lukuisat harrastusvälineet? Usein ratkaisuna on muuttaminen kaupungin välittömästä läheisyydestä isompaan asuntoon kauemmas taajama-alueelle, missä asuntojen hinnat ovat alhaisemmat. Tällöin haasteeksi nousevat logistiset ongelmat: miten aikatauluttaa työ- ja harrastusmenot niin, että matkoihin ei kulu liikaa aikaa?

”Joskus palveluiden lähelle muuttaminen vaatii asunnon koosta tinkimistä. Toisaalta tällöin voi nauttia keskusta-alueiden tarjoamista harrastus- ja kulttuuripalveluista. Lisäksi jää enemmän aikaa perheelle, kun harrastukset ja työpaikka sijaitsevat lähellä, eikä liikkuminen verota tunteja. Hyvien liikenneyhteyksien varrella asuminen mahdollistaa myös autottoman elämän, mikä on suuri vuosittainen säästö”, sanoo arkkitehti Sanna Bruun Hartelasta.

Pienille, hyvien kulkuyhteyksien varrella oleville perheasunnoille onkin yhä enemmän kysyntää. Asuntojen suunnittelussa siirrytään yhä enemmän ajatteluun, jossa paitsi asuntoyhtiön yhteiset tilat otetaan yhä tehokkaammin käyttöön, myös olemassa olevia neliöitä käsitellään kuutioina.

Huonekorkeuden hyödyntäminen säilytystilana samoin kuin sisäänrakennettujen kiinteiden kalusteiden suosiminen ovat erinomaisia keinoja lisätä tilantuntua pienissä neliöissä. Kausivaatteet kannattaa säilyttää taloyhtiön vinttikomerossa ja säilytyskalusteissa on hyvä suosia lattiasta kattoon asti ulottuvia ratkaisuja. Myös sängynaluset voi käyttää hyväksi säilytystilana.

”Pienemmissä neliöissä asuessa myös pintamateriaalien valinnalla on merkitystä. Vaaleat pintamateriaalit yhdessä yhtenäisten lattiamateriaalien kanssa lisäävät tilantuntua. Huonekaluja valitessa kannattaa suosia kalusteita, joilla on useampi funktio”, Bruun neuvoo.

Pienen asunnon jatkeena toimii erinomaisesti oma piha tai parveke, jonka voi oikeanlaisella sisustuksella ja kalustuksella valjastaa ylimääräiseksi huoneeksi. Yhtä lailla taloyhtiön grillikatos tai kerhotila vapauttavat oman kodin olohuone- ja keittiötilaa, kun osan kodin toiminnoista voi siirtää yhtiön yhteisiin tiloihin. Myös taloyhtiön yhteiset saunatilat ovat lisänneet jälleen suosiotaan, ja muun muassa lenkkisaunat yleistyvät taloyhtiöissä.

Yhteisöllisyydestä onkin jälleen tullut tavoiteltava asia, ja taloyhtiöissä toteutetaan yhä enemmän yhteiseen hyvään pyrkiviä talkoita ja tempauksia. Pihapiirissä kasvatetaan yrttejä ja marjoja, ja sato säilötään yhdessä.

”Kaupunkilaisten keskuudessa on ollut viimeaikoina havaittavissa tarve tulla ulos omasta asunnosta ja ottaa haltuun yhteistä tilaa. Naapureiden ja asuinympäristön tunteminen helpottaa tilan käyttöönottoa. Samalla turvallisuuden tunne lisääntyy. Pienissä neliöissä asuessa on miellyttävää siirtää elämää yhteisiin tiloihin. Onkin aiheellista kysyä, täytyykö kaikilla olla asunnossa oma pesukone tai sauna, joita ei kuitenkaan käytetä jatkuvasti”, Sanna Bruun toteaa.

Hartelan rakentama Pikkulotta ja vastavalmistunut Lotankallio Espoon Painiityssä ovat kylämäistä yhteisöasumista arvostavan kaupunkilaisen taloyhtiöitä. Molemmat kohteet sijaitsevat Kehä 1:n ja Sellon kauppakeskuksen sekä erinomaisten kulkuyhteyksien läheisyydessä.