Rohkeasti retroa

 

Kirkkaan kukkaisia tapetteja, muovisia valaisimia ja värikkäitä yksityiskohtia. Niistä on retrohenkinen koti tehty. Kaikki vanha ei kuitenkaan ole retroa, joten autenttisen retrotunnelman metsästäjän on syytä olla valppaana sisustusvalintoja tehdessään.

"Lyhyesti luonnehdittuna retro tarkoittaa menneen ajan suuntausten soveltamista tässä ajassa sekä uudistuotantoa, jossa lähtökohtana ovat 60- ja 70-luvun elementit", tiivistää stailisti Riikka Siusluoto Siusluoto & Partnersista.

Aidon retron tunnistaa paikoin jopa yliampuvista väriyhdistelmistä ja materiaalivalinnoista. Muoviset valaisimet, astiat ja huonekalut ovat tunnusomaisia suosiotaan alati lisäävälle sisustustyylille. Varastojen uumenista kaivetaan nyt esille vanhempien tai isovanhempien astiastoja ja lampunjalkoja sisustusta piristämään.

Usein retroja esineitä löytyy kodista sieltä täältä, mutta rohkeimmat kunnioittavat tyylisuuntausta lattiasta kattoon. Vaikka retrotyylinen sisustus on helpompi toteuttaa 60-70-luvulla rakennettuun asuntoon alkuperäistä tunnelmaa kunnioittaen, myös uudiskoti voidaan päivittää aidontuntuiseen retrotunnelmaan.

"Näyttävillä tapeteilla ja materiaalivalinnoilla on helppo luoda menneiden vuosikymmenten tunnelma. Retrotyyliä hakevan sisustajan ei ole syytä kainostella väreissä. Oranssi, kirkkaanpunainen, turkoosi, ruskea ja keltainen yhdistettynä muihin näyttäviin väreihin ovat retrofiilistä parhaimmillaan", Siusluoto sanoo.

Kirpputorit ovat räiskyvästä retrosisustuksesta haaveilevan aarreaittoja, joissa värikkäät kankaat, muoviset astiat ja pirteät piensisustusesineet odottavat ottajaansa. Löytöjä tehdessä ei kannata olla turhan tarkka – ei haittaa, vaikka ruokapöydän ääressä istutaan eriparituoleilla tai jos maton värisävy ei ole täysin sama kuin valaisimessa.

"Retroa sisustustyyliä voisi kutsua rohkeaksi, iloiseksi ja huolettomaksi. Epäsuhtaiset yhdistelmät tekevät sisustuksesta kiinnostavan ja persoonallisen. Retrossa lähes kaikki on sallittua", Siusluoto kiteyttää.

Stailistin vinkki retroiluun: Sarvis-tuotteet

"Takuuvarmaa ja kestävää retroa. Lisäpisteitä erinomaisesta käytettävyydestä. Parhaiten näitä värikkäitä muovituotteita löytää kirpputoreilta sekä netin myyntipalstoilta."