Haaveena skandinaavinen koti

Valoa, vaaleutta ja luonnonläheisyyttä. Skandinaavinen sisustus sopii suomalaiseen sielunmaisemaan, jossa yksinkertainen on kaunista ja vähemmän on enemmän. Moni meistä haaveilee selkeälinjaisesta, käytännöllisestä ja vähäeleisestä sisustuksesta – skandinaavisesta sisustuksesta, jossa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu.
 
Skandinaaviselle kodille antavat leimansa klassisen rauhalliset värit: valkoinen, musta, harmaa ja puun eri sävyt. Väripinnat ovat kompaktin maltillisia. Vähäeleisen sisustuksen keskiössä ovat puhdaslinjaiset ja suoraviivaiset huonekalut. Skandinaavinen sisustaja arvostaa toiminnallisuutta, jota noudatetaan pintamateriaalien ja kalusteiden valinnassa.
Käytännönläheinen sisustustyyli ammentaa aiheita luonnosta, joten puu on keskeinen materiaali huonekalujen ja muiden sisustuselementtien valinnassa. Koivun vaalea väri on tehnyt siitä tavallisimmin skandinaavisissa kodeissa käytetyn puun. Koivulla kävellään ja istutaan – se sopii yhtä hyvin niin lattia- kuin kalustemateriaaliksi.
 
Vaikka skandinaavisessa kodissa ei ilotella väreillä, pienet sisustukselliset yksityiskohdat, kuten valaisimet, verhot tai yksittäiset huonekalut, toimivat usein väripilkkuina muuten varsin maltillisessa kokonaisuudessa.
 
Skandinaavinen sisustaminen toimii arjessa ja kestää aikaa, ja sisustussuuntauksen viimeisimpänä trendinä voidaankin pitää muunneltavuuden lisääntymistä. Huonekaluja voidaan muunnella ajan mittaan muuttuvien tarpeiden mukaan, mistä hyvänä esimerkkinä on Lundian Classic -mallisto, jossa moduuleista muodostuvan hyllyn voi rakentaa aina uudelleen itselleen sopivaksi.
 

Skandinaavinen koti rakastaa designklassikoita, ja lähes jokaisessa käytännöllisessä kodissa näkyy Alvar Aallon, Ilmari Tapiovaaran tai Eero Aarnion kädenjälki. Sisustuksen suunnittelun voikin aloittaa tutustumalla kotimaiseen 60-70-luvun funktionaaliseen designiin, josta on löydettävissä lukuisia inspiraationsiemeniä rauhallisen kokonaiseen rakentamiseen.

Skandinaavinen design voi kuitenkin vahvasti vielä tänäkin päivänä, ja nuoret suunnittelijat tuovat jatkuvasti omia raikkaita näkemyksiään klassiseen tyylisuuntaukseen. Yhdistämällä menneiden vuosikymmenten klassikoita nykypäivän puhdaslinjaisuuteen, on tuloksena puhtaan tyylikäs, aikaa kestävä skandinaavinen koti.