Asunto Oy Helsingin Haagan Eliel

Eliel Saarisen tie 42 00320 HELSINKI

Kunnianarvoisa Etelä-Haaga

Alueen huvilamainen historia

Haagan historia ulottuu kauas. Varhaisimmat maininnat Haagasta löytyvät jo vuodelta 1540, jolloin Pikku-Huopalahdessa sijaitsi kaksi suurta tilaa, Backas ja Korpas. Korpaksen tila jaettiin kahtia ja toisen osan nimeksi tuli Haga. Haagan huvilakaupunki lähti kehittymään vuonna 1886, kun maan suurin kauppapuutarhuri, Stenius, osti Backaksen tilan ja aloitti huvilatonttien vuokraamisen. 

Haagasta oli jo muinoin hyvät kulkuyhteydet. Nykyinen Huopalahden asema löysi paikkansa pienenä junaliikenteen seisakkeena jo vuonna 1903. Haagan huvilayhdyskunnan rajat hyväksyttiin ja perustettiin Haagan kauppala vuonna 1923, joka liittyi osaksi Helsinkiä vuonna 1946. Vielä 40-luvulla Backaksen kasvihuoneet ja upeat huvilat olivat valitseva rakennuskanta. 

Alue on edelleen Eliel Saarisen suunnitelman mukaisesti puistomainen ja vanhoille huvilatonteille 50-luvun jälkeen toteutetut kerrostalot matalia ja pieniä. Haagan ilmettä vuosikymmeniä määrittäneet kasvihuoneet katosivat 60-luvulla ja alue muuttui pienkerrostalojen Etelä-Haagaksi, jossa on joitain 1900-luvun alun huvilayhdyskunnan aikaisia rakennuksia yhä jäljellä.

Ihmisen kokoinen asuinalue

Toivotko yhteisöllistä asumista modernisti kylämäisessä miljöössä? Haluatko ladata akkusi metsälenkillä? Pidätkö tärkeänä loistavia kulkuyhteyksiä ja haluat käyttää säästetyn ajan harrastuksiin ja yhdessäoloon? 

Olet oikeassa paikassa, sillä Etelä-Haagaan on rakentumassa maailmankuulun arkkitehdin nimikkokadulle, Eliel Saarisen tielle, kolmen taloyhtiön muuntojoustavia asuntoja kotoisaan yhdessäoloon. 

Haagan Elielin sijanti on uskomattoman monipuolinen, sillä taloyhtiön ovelta pääsee turvallisesti puiston kautta kouluun ja kirjastoon, ulkoilureiteille keskelle kauneinta Riistavuoren puiston metsää ja bussilla tai junalla joka ilmasuuntaan.

Etelä-Haaga mielletään puistomaiseksi ja rauhalliseksi asuinalueeksi, joka on melko väljästi rakennettu. Alueen suosio selittyy sen sijainnilla Helsingin keskustan tuntumassa sekä kaikkien liikenneyhteyksien kannalta paraatipaikalla.

Lähialueen harrastetarjonta on mittava: kuntosalia, joogaa, uintia, vesiliikuntaa, palloilulajeja, luistelua, jääkiekkoa, frisbeegolfia, ratsastusta, tanssia, vauvajumppaa, muskaria, voimistelua, partiota...

Sijainti ja palvelut

Asunto Oy Helsingin Haagan Eliel sijaitsee keskeisellä paikalla, puistomaisella ja luonnonläheisellä Etelä-Haagan asuinalueella, jossa asuu runsaat 12 000 asukasta. Helsingin keskustaan on kuusi kilometriä, lähimmälle juna-asemalle Huopalahteen 400 metriä ja junamatka Helsinkiin kestää vain yhdeksän minuuttia. Bussipysäkki löytyy naapurikadulta.

Sijainti lähellä raiteita tarkoittaa helpompaa liikkumista, varsinkin lastenvaunujen kanssa. Tulevaisuudessa liikkuminen helpottuu entisestään, kun Raide-Jokerin pikaraitiotiepysäkki tulee olemaan lähietäisyydellä Eliel Saarisen tiellä. Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja, jonka rakentaminen alkaa alkuvuonna 2019.

Haagan alueen pienet ruokakaupat, kahvilat ja ravintolat palvelevat asukkaita alle kilometrin säteellä. Kauppakeskus Kaaren kaiken kattavat palvelut löytyvät vain muutaman kilometrin päästä Kannelmäestä kätevästi kävellen, julkisilla tai omalla autolla.

Haagan Elielin naapurikortteleissa on pääosin 1950-60-luvuilla rakentunutta kerrostalovaltaista asuntokantaa. Pohjoispuolella on maineikas Lärkanin koulu, eteläpuolella urheilukenttä ja suuri puistoalue. Alueelta löytyy myös Suomen vanhin suomenkielinen yhteiskoulu SYK, Haagan peruskoulu, ruotsinkielinen ala-aste sekä useita päiväkoteja.

Haagan alueella järjestetään paljon varsinkin lapsiperheille suunnattuja erilaisia tapahtumia liittyen urheiluun sekä kevät- ja talvitempauksia. Kävelymatkan päässä sijaitseva Isonnevan leikkipuisto on avoinna ympäri vuoden ja tukea vauva-arkeen saa Haagan neuvolasta alle kilometrin päässä. Alueella sijaitsee runsaasti viheralueita, joista yksi kauneimmista on Laajasuon puisto, joka tunnetaan paremmin Alppiruusupuistona. Siellä puhkeavat alkukesästä kukkaan kymmenet komeat alppiruusulajikkeet, joita tullaan ihailemaan kauempaakin.

Läheinen Riistavuoren puisto toimii ulkoilualueena ja esimerkiksi alueen koululaisten suunnistuspaikkana. Sieltä löytyvät jylhät avokalliot ja talvisin mäntymetsässä pujotteleva hiihtolatu. Monipuolinen Laajasuon lähiliikuntapuisto on suunnattu erityisesti päiväkoti-ikäisille, mutta siellä voi harrastaa myös jalkapalloa tekonurmella, yleisurheilua sekä talvisin luistelua.

Viereisestä puistosta löytyy Haagan koirapuisto ja puiston laidalta kirjasto ja koulu, jonka tiloissa toimii uimahalli. Frisbeegolfiin hurahtanut pääsee heittelemään Talin tai Munkkiniemen radoille.   

 

Lisätietoa Haagan alueesta:

http://www.uuttahelsinkia.fi/fi/esikaupungit/rakentaminen/haaga

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/hallinto/kaupunginosat/haaga

https://www.hel.fi/hel2/keskuspuisto/fin/1esittely/