Hetkiä työmaalla

Komiikasta, kokemuksesta, yhteystöstä ja ylpeydestä. Muun muassa niistä on Ilmalan Asema tehty.

 

-Klo 10-

Aamupalaverit työmaatoimistossa ovat takana ja työnjohtajaharjoittelija Miko Ojansivu lähtee katsomaan, miten työt sujuvat. Rakennusmiehenä pitkään viihtynyt mies on opiskellut kolme vuotta muuntokoulutuksessa työnjohtajaksi ja nyt edessä häämöttää jo loppusuora. Tehtäväsuunnitelmia, näyttöjä ja laatusuunnitelmia on riittänyt.

”Opiskelu on ollut todella hienoa. Minua kannusti vastaava mestari, jota seurasin pitkään työmaalta toiselle. Rupesin miettimään, miksi en itsekin kouluttautuisi työnjohtajaksi, kun kuitenkin koko ajan katson toisten perään. Voisihan sitä tehdä kokopäiväisestikin.”

-Klo 11-

Miko Ojansivua vastaan kävelevät kirvesmies Toni Rukkila sekä rakennusmiehet Markus Konttinen ja Pekka Patjas, joiden työpäivä on alkanut jo puoli seitsemältä. Nyt on ruokatunnin aika. Aamun homma on ollut lastauslaiturin rakentaminen. 

”Tämä työmaa ei ole mikään tavanomainen kohde vaan rakenteellisesti ja sijainniltaan hyvinkin haastava. Rakennuksesta tulee hauskalla tavalla muodokas”, Pekka Patjas kuvailee. 

Markus Konttinen on aikanaan tullut koulusta työharjoitteluun Hartelaan ja valmistumisen jälkeen viihtynyt samalla työnantajalla.

”Paljon opin koulussa, mutta töissä oppii kuitenkin eniten. Paras tapa oppia tätä alaa on kuunnella toisia ammattilaisia.” 

Miko Ojansivu nyökyttelee vieressä. 

”Nämä miehet ovat aina omatoimisia ja monipuolisia työssään. Heitä ei tarvitse patistaa töihin vaan omaa älliä ja ratkaisuja löytyy.”

-Klo 12-

Vastaava työnjohtaja, rakennusinsinööri Heikki Ristola saapuu työmaalle viherrakentamisen hankintaneuvottelusta. 

”Vastaan työmaan aikatauluista, työturvallisuudesta ja ylipäätään siitä, että työt menevät niin kuin on suunniteltu. Koko työmaan onnistuminen perustuu kunnolliseen suunnitteluun ja sekunnintarkkaan aikatauluttamiseen. Täällä työskentelee tällä hetkellä 109 ihmistä.” 

Heikki Ristola istuu työpäivänsä aikana paljon kokouksissa. 

”Puolet ajasta kuluu täällä työmaaparakissa, puolet ulkona työmaalla. Paremmin viihdyn tuolla rakennustöiden keskellä, koska en yksinkertaisesti tykkää olla yhdessä paikassa kovin kauan.” 

Heikki Ristola on tyytyväinen tämän työmaan työkulttuuriin. 

”Työmoraali on hyvä, säntillinen ja ihmiset ovat yhteistyökykyisiä. Itse haluan olla johtajana reilu, mutta vaativa. Monikulttuurisuuskin on meille arkipäivää.” 

Mutta nyt Heikki Ristolalla alkaa olla jo kiire lähteä toimistolta työmaalle.

”Viihdyn tässä työssä ja Hartelassa tosi hyvin. Perheyhtiössä on oma tunnelmansa ja täällä työmaalla kuulee todella hauskoja juttuja. Paras komiikka syntyy siitä, kun on paljon erilaisia persoonia.”

-Klo 14-

Toimistoassistentti Susanna Kumpulainen kaataa itselleen kupin kahvia. Hän kiertää eri työmailla. 

”Eli tänään täällä ja huomenna muualla. Minun kontollani on yhteistyö viranomaisten kanssa. Tämä aamupäivä on kulunut kulkulupaluetteloiden kanssa. Valvonta on niin tarkkaa, että harmaata taloutta ei työmaille ole.”

-Klo 15.30-

Toni Rukkila, Markus Konttinen ja Pekka Patjas lähtevät kotiin. Mitä siellä ensiksi tapahtuu? 

Toni Rukkila aikoo istahtaa ruokapöytään. ”Vaimo on äitiysvapaalla, joten ruoka odottaa valmiina.” 

Markus Konttinenkin nappaa jotakin jääkapista suuhunsa.  ”Ja sitten lähden heti kuntosalille.” 

Pekka Patjas hyppää viereiseltä Ilmalan asemalta junaan, sulkee silmät ja rentoutuu. Kotiin tultuaan hän ruokkii kalat. ”Usein myös soittelen niille kitaraa. Olen huomannut, että siitä ne tykkäävät.”