Etelä-Haaga, Helsinki

Kunnianarvoisa Etelä-Haaga

 

Haaga kuului aikanaan Huopalahden kuntaan, josta erotettiin omaksi kauppalakseen 1923. Suuressa kuntaliitoksessa 1946 se liitettiin Helsingin kaupunkiin muiden pienten naapurikuntien kanssa. Osa nykyisestä asemakaavasta on Haagan huvilakaupungin ajan perua ja perustuu alkujaan Eliel Saarisen vuonna 1915 laatimaan suunnitelmaan. Joitain 1900-luvun alun huvilayhdyskunnan aikaisia rakennuksiakin on vielä jäljellä. Alue on puistomainen ja vanhoille huvilatonteille toteutetut kerrostalot tyypillisesti matalia ja pieniä. Tunnelma on kotoisa ja rauhallinen.

 

Nyt Hartelalla on suunnitteilla maailmankuulun arkkitehdin nimikkokadulle, Eliel Saarisen tielle, Asunto Oy Helsingin Haagan Eliel - uudenaikaisia, eri elämäntilanteisiin sopivia kerrostaloasuntoja kaupunkilaisille.

 

Haagan Elielin naapurikortteleissa on pääosin 1950-60 -luvuilla rakentunutta kerrostalovaltaista asuntokantaa. Pohjoispuolella on maineikas Lärkanin koulu, eteläpuolella urheilukenttä. Alueella toimii myös Suomen vanhin suomenkielinen yhteiskoulu SYK, Haagan peruskoulun lisäksi ruotsinkielinen ala-aste sekä päiväkoti molemmilla kotimaisilla kielillä.

 

Haagassa on runsaasti viheralueita. Yksi kauneimmista on Laajasuon puisto, joka tunnetaan paremmin Alppiruusupuistona. Siellä puhkeavat alkukesästä kukkaan kymmenet komeat alppiruusulajikkeet, joita tullaan ihailemaan kauempaakin. Kivenheiton päässä Keskuspuiston ulkoilualueella kulkevat lenkkeilypolut ja talvisin hiihtoladut. Pirkkolan urheilupuistossa on tarjolla monipuoliset liikuntamahdollisuudet.

 

Etelä-Haagasta on erinomaiset liikenneyhteydet. Junalla pääsee Helsingin keskustaan vajaassa kymmenessä minuutissa. Monelle polkupyöräilijällekin matka on sopiva - noin kahdeksan kilometriä. Alueen läpi kulkeva junaliikenne haaroittuu Huopalahden aseman jälkeen Vantaan kautta kulkevaan Kehärataan sekä läntiseen rantarataan, joten liikenne myös Espoon ja Kirkkonummen suuntaan on sujuvaa. Suurten valtaväylien lisäksi bussiliikennettä on myös alueen sisällä. Eliel Saarisen tiellä tulee kulkemaan Raide-Jokeri, jonka rakennustyöt käynnistyvät vuoden 2018 aikana. Pikaraitiotien pysäkki tulee aivan lähietäisyydelle.

 

Lue lisää:

http://www.uuttahelsinkia.fi/fi/esikaupungit/rakentaminen/haaga

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/hallinto/kaupunginosat/haaga

https://www.hel.fi/hel2/keskuspuisto/fin/1esittely/